Pistonlu Kompresör Çalışma Prensibi

Pistonlu hava kompresörleri başlıca krank, karter, piston ve silindirlerden oluşan kompresörlerdir. İçlerindeki krank miline bağlı olarak ileri-geri hareket eden piston veya pistonlar sayesinde, yerleştirildiği silindirin içerisine havayı emer ve bu havayı sisteme gönderir. Havanın pistonun etkisiyle sağlanmasından dolayı bu kompresörlere Pistonlu Hava Kompresörü denilmektedir.

 

Pistonlu hava kompresörleri motordan aldığı hareketle, kompresör içerisindeki krank milinin belirli bir eksende dönmesini sağlar. Krank milinin yapısı sayesinde biyel kolu adı verilen piston desteği ileri geri hareket eder. İleri hareketinde havayı sisteme aktaran pistonlar, geri hareketinde ise havayı silindirin içerisine çeker. Ayrıntılı mühendislik ve hesaplamalar gerektiren bu sistem sayesinde hava sisteme veya hava tankına aktarılmış olur.

Pistonlu hava kompresörlerinde motor nasıl olmalıdır?

Elektrik motorunu üreten firmanın, motorun metal etiketi üzerinde belirtmiş olduğu özelliklerin önemli bir rolü vardır. Bu özellikler motorun maksimum olarak kaç amper çekebileceği, kaç volt olduğu ya da kaç devirde döndüğü ile ilgili bilgilerdir. Bu bilgiler dikkate alınarak, hava kompresörü imalatı yapan firma, kompresör için en uygun motoru seçmek zorundadır. Aksi takdirde, motor küçük gelirse fazla amper çekerek, motorun arızalanma riski oluşur veya büyük motor kullanılırsa, kompresörün harcadığı elektrik fazla olur ve gereksiz bir maliyet kompresöre eklenir. Kompresörün kaç devirde dönmesi gerektiği, motorun devri, kasnak çapları ve  elde edilmek istenilen debi ve basınç hepsi bir bütünü oluşturur ve iyi bir mühendislik çalışması gerektirir.

Pistonlu hava kompresörü nasıl yağlama yapar?

Krank milinin üzerinde bulunan ve krank milinin balansını sağlayan ağırlık, aynı zamanda karter içerisine doldurulmuş olan yağı çarpma etkisiyle pistonlar ve silindire kadar ulaştırabilmekltedir. Bu sayede pistonlu kompresör iç sistemini rahatlıkla yağlayabilmektedir.

Pistonlu kompresörde yüksek basınç nasıl elde edilir?

Pistonlu kompresörlerin yapısı genellikle 8 bara kadar dayanıklıdır. Ancak bunun daha üstü basınca ulaşılmak isteniyorsa, kompresör üzerinde bir takım değişiklikler yapılması gerekebilir. Bundan dolayı kompresör kademeli olarak imal edilir ve mühendisliği ona göre değişir. 2 kademe bir kompresörün anlamı, bir kafanın emdiği hava basılır ve daha küçük kafadan oluşan  ikinci kademeye gönderilir. İkinci kademede tekrar basılan havanın basıncı yükseltilerek sisteme gönderilir. Bu sayede yüksek basınç elde edilmiş olur. Eğer kompresörünüzün sistemi bunu desteklemediği halde basıncı fabrika ayarından daha fazla bir basınca yükseltirseniz, büyük bir tehlikeye sebep olmakla beraber, motorunuz fazla amper çekeceği için kısa sürede arızalanabilir.

Tehlikenin sebebi, düşük basınca uygun tasarlanmış bir kompresörün hava tankının et kalınlığı daha incedir. Siz fabrika ayarı dışında basıncı yükselttiğinizde, bu ince yapıyı standart dışı zorlamış olursunuz. Bu hava tankının patlama riskini arttırır. Bu sebepten, yetkili olmadıkça bu ayar ile kesinlikle oynamayınız.

Debi Kaybı

Pistonlu kompresörlerde emilen hava miktarı ve basılan hava miktarı birbirinden farklıdır. Yani pistonun geri hareketinde emme subaplarından emilen hava ile pistonun ileri hareketinde basılan havanın miktarında azalma olmaktadır. Bunun sebebi, sıkıştırma esnasında piston ve silindir arasından karter içerisine doğru (ters yönlü) kaçan havadır. Bu hava karter içerisinde bi basınç oluşturur. Oluşan iç basınç karterden kafaya uzanan bir hortum yardımıyla tahliye edilip tekrar emilmesi sağlanır. Sonuç olarak kompresörünüzün tesisata basmış olduğu hava miktarı silindir içerisine çektiği havanın miktarından daha azdır.