Vidalı Kompresör Nedir?

Basınçlı hava ile çalışan makina ve aletlerin ihtiyacı olan basınçlı havayı sağlar. Genelde 7–8 bar arası basınçla çalışır. Elektrikli tesislerde, sabit tip, elektrik motorlu vidalı kompresörler kullanılır. Motor gücü ihtiyaç duyulan hava miktarına bağlı olarak değişir. Yağsız tipleri olmakla birlikte, genel uygulamalar için, kilowatt başına hava debisi daha yüksek olan ve daha uzun vida çalışma ömrü olan yağ enjeksiyonlu vidalı kompresörler tercih edilir.
 
HAVA TANKI:
Kompresörün bastığı havadan fazla veya az hava çekildiği anlarda, hava basıncındaki dalgalanmayı önler. Ani hava taleplerini kompresörü yüklemeden karşılar. Kompresörün dengeli çalışmasını sağlar.
Hava basıncının sabit kalmasına yardımcı olur. Akümülatör veya amortisör görevi yapar.
 
GENEL MAKSATLI (ÖN) FİLTRE:
Sadece katı parçacıkları tutan ön filtre veya pulverize yağı tutan genel maksatlı filtre olabilir. Genel maksatlı filtreler kendilerinden sonra kullanılan hassas filtrelerin yükünü azaltarak, kullanım ömürlerinin uzun olmasını sağlar. Kurutucudan önce kullanılan genel maksatlı filtre, kurutucu eşanjörünün içine yağ kaçmasını ve kurutucunun performansının düşmesini önler.
Genel maksatlı filtreler, yağ ve su zerrelerini tutmalarının yanı sıra, boru içindeki pas, kir ve diğer katı maddelerin sisteme taşınmasını ve basınçlı hava kullanan makina ve aletlere zarar vermesini önler.
1-5 mikron’dan büyük zerreleri veya 0.5-5 mg/m3’ün üstündeki karışma yoğunluklarını filtreler.
 
HASSAS FİLTRE:
Basınçlı hava içindeki pulverize yağı (ve kısmen nemi) tutarak, basınçlı hava ile çalışan makina ve aletlerin, istenmeyen (kompresörden kaçan) yağ ve yoğuşumun (paslandırma ve tortu bırakma gibi) olumsuz etkilerinden dolayı hava kullanan makina ve aygıtlara; yağ ve kir bulaştırmasından dolayı imal edilen veya imalatta kullanılan malzemeye zarar vermesini veya işlemin kalitesinin düşmesini önler. (Örneğin: Havaya karışan yağ zerreleri püskürtmeli boyama işlemine zararlıdır.) Hassas filtreler, 0.01 – 0.1 mikron’dan büyük zerreleri veya 0.01 mg/m3 oranını aşan karışma yoğunluklarını filtreler.

 

Vidalı Kompresör Çalışma Prensibi

Vidalı kompresör çalışma prensibi sizlere detaylı olarak anlatmaya çalışacağız. Döner vidalı kompresörler, Dünya genelindeki üreticilerin çoğunun arkasındaki işçilerdir. Büyük bir bina inşaatı görürseniz ve oradaki çalışanlar bir şeyler üretiyorlarsa, imalat sürecine güç sağlayan döner bir vidalı hava kompresörü var demektir.

Bunun için iyi bir sebep var. Endüstriyel döner vidalı kompresör, % 100 çalışma döngüsüne sahiptir. Kesintisiz olarak 24 saat çalışabilir. Bu şekilde kullanıldığında daha iyi çalışır ve kompresör daha uzun ömürlü kullanmış olursunuz. Bir pistonlu kompresör, normalde daha iyi çalışıyor, fakat aralıklı bir görev döngüsü istiyor. Döner vidalı kompresör ise tüm gün durmadan sürekli olarak çalışır ve durmaya sevmez.

Doğru boyutlandırma seçimi yapıldığında döner vidalar piyasadaki en enerji verimli kompresörlerden biridir. Anahtarlar doğru boyutlandırma, uygun hava sistemi tasarımı ve akıllı kompresör kontrolüdür. Bir hava sistemi ihtiyacında dünyadaki en verimli kompresörü kullanabilirsiniz, ancak sistem ve kontrol şeması kötü tasarlanmış ise, kompresör verimli olmayacaktır.